Çekme Belgesi Nasıl Alınır? (DETAYLI)

Çekme Belgesi Nasıl Alınır? (DETAYLI)

Araç satın alırken sıklıkla karşımıza çekme belgesi vardır? Diye açıklamalar çıkmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak çekme belgesi nedir? Ya da çekme belgesi nasıl alınır? Tarzındaki sorularla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Öncelikli olarak çekme belgesinin tanımı üzerinde duralım.

Çekme Belgesi Nedir? Sorusuna Detaylı Yanıt

Mevcut haliyle trafiğe çıkması için gerekli koşulları taşımayan araçların; tüm belgelerinin trafik tescil şube müdürlüğüne teslim edilmesiyle alınan belgedir. Bir diğer tanımıyla çekme belgesi; aracın trafiğe çıkışına engel olan bir belge olarak tanımlanmaktadır.

Aşama Aşama Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Şayet aracınıza çekme belgesi almak istiyorsanız; bazı evrakları tamamlamanız gerekmektedir. İşte çekme belgesi nasıl alınır sorusunun aşamaları:

  • Önce bandrol (Denetim Pulu) almalısınız.
  • Varsa tüm trafik borçlarını ödemelisiniz.
  • Vergi borçları ödenir ve borcu yoktur belgesi alınır.
  • Eski tescil belgesi, diğer trafik belgeleri ve plakası ‘’Trafik Tescil Birimine’’ teslim edilir.

Şayet aracınıza çekme belgesi almışsanız; artık bu araçla trafiğe çıkmanız imkansızdır. Peki çekme belgesi neden alınır? Yani aracımız trafiğe çıkmayacaksa neden çekme belgesi alalım? İşte bu sorunun yanıtı!

Çekme belgesi nasıl alınır?

Neden Çekme Belgesi Alınır?

Elbette ki durduk yere araçlara çekme belgesi alınmamalıdır. Ancak bazı durumlarda araçlara çekme belgesi almak zorunluluk olarak karşımıza çıkar. İşte bu durumlar:

  • Aracınız hurdaya çıkmışsa ( trafik kazası vs sonucunda)
  • Araç trafiğe çıkacak durumda değilse
  • Aracınız çalınmışsa

Sıralanan bu 3 farklı neden araçlara çekme belgesi almak için bir zorunluluk olarak karşımıza çıkar. Çekme belgesi alınan araç için artık vergi ödemesi yapılmaz.

Çekme belgesine sahip olan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Dolayısıyla trafikten çekme belgeli araç kullanma cezası elbette ki vardır. Peki bu ceza ne kadardır ve trafikte yakalandığınızda başınıza neler gelir? Trafikte çekme belgeli araçla yakalanmak; Trafik Kanunun 21. Maddesi uyarınca cezalandırılır.

Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Tekrar Nasıl Döner?

Şayet trafikten çekme belgeli araç kullanma cezası ödemişseniz; elbette ki aracınızın tekrar trafiğe dönüş yolunun bulunup bulunmadığını da merak edersiniz. Eğer araç hurdaya çıkmamışsa; sadece geçmiş vergileri ödedikten sonra aracınızın trafiğe çıkmasını mümkün kılabilirsiniz. Yani aracınız çalıntı olmasından kaynaklı ya da bazı özel sebeplerden dolayı çekme belgeliyse; aracınıza ait olan geçmiş vergi borçlarını ödeyerek; aracınızı trafiğe çıkartabilirsiniz. Böylece aracınızla rahatlıkla seyretmeniz mümkün olacaktır.

Çekme Belgeli Araçların Alım Satımı Yapılabilir Mi?

Elbette ki çekme belgeli araçların alım satımı yapılabilir. Bunun için devir işleminin bir noter aracılığıyla yapılması yeterli olacaktır. Yine şayet plaka değiştirme işlemi de yapılacaksa bununda noter onayıyla yapılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra şayet araçta bir hasar varsa söz konusu bu hasar giderildikten sonra aracın muayene yaptırılması gerekir. Muayeneden sonra aracınıza yeni bir ruhsat çıkartmanız da mümkün olacaktır.

Bütün bu bilgiler ışığında çekme belgesi nasıl alınır? Sorusuna yanıt verdik. Konunun daha net anlaşılması için özet halinde şayet aracınızı çekme belgeli olduğu halde trafikte yakalanırsa;

  • Para cezası ödemek zorunda kalırsınız.
  • Kurtarıcı ücretini ödersiniz.
  • Kurtarıcı aracınızı emniyet otoparkına çekmişse park parası ödersiniz.
  • Aracınızın muayenesi yoksa muayene aracınızı muayene sokmak durumunda kalırsınız.
  • Muayene gecikme ücreti (cezası) ödersiniz.
  • Aracınızı trafiğe sokmak istiyorsanız; aracınıza ait vergi borcunu ödemek durumunda kalırsınız.
  • Plaka, ruhsat vs gibi evraklar için zaman harcar ve para ödersiniz.

Sadece bu kadar mı? Elbette ki hayır! Zira çekme belgeli aracı tekrar trafiğe çıkarabilmek için çokça mesai harcamak durumunda kalırsınız. Önce iyi bir tamirci, ardından noter, ardından muayene istasyonuna giderek; aracınızı yeniden trafiğe çıkartabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.