47/1-b Trafik Cezası Nedir ?

47/1-b Trafik Cezası Nedir ?

Trafikte düzenin sağlanması, yayalar, yolcular, sürücülerin haklarının ayrı ayrı korunması için Karayolları Trafik Kanunu oluşturulmuş ve bu kanun ilk olarak 13 Ekim 1983’te meclise sunularak kabul edilmiştir. Bu kanunun belki de en fazla ihlal edilen ve sürücülerin çeşitli sebeplerle uymadıkları maddelerinden biri 47/1-b’dir. Trafik lambaları güvenli bir trafiğin oluşması noktasında hayati derece de önemlidir. Bundan dolayı da trafik lambası ikazlarına uygun davranmak şarttır. Şayet kırmızı ışık ihlali yapacak olursanız; 47/1 trafik cezası yaptırımıyla karşılaşırsınız! Peki, 47/1-b trafik cezası nedir? Diyenler için kısaca kırmızı ışık ihlal cezası diyebiliriz.

Bu maddenin kapsamına sürücüler girmektedir. Trafik ışıklarının olduğu bir noktada sürücü kırmızı ışığı gördüğü halde durup diğer araçlara ve yayalara yol vermek yerine devam ederse kırmızı ışığı ihlal etmiş olur. Genelde bu durum her trafik ışığının yanında bulunan elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilip plaka üzerinden sürücüye ceza yazılır. İbraz edilen cezada sürücünün ikamet adresine tebliğ edilir. Elbette ki kırmızı ışık cezası alan sürücüler, ceza yaptırımıyla karşılaşmaktadır.

Madde 47/1-b Cezası Ücreti Ne Kadar?

Kırmızı ışıkta geçmek sonuçları oldukça kötü olabilecek durumlar doğurabileceğinden sürücülerin ihlal etmemesi gereken en önemli kurallardan biridir. Bu nedenle madde 47/1-b trafik cezası nedir? Sorusu kadar uygulanan cezanın miktarı da önem taşımaktadır. Maddi tazmin uygulamalı cezaların fiyatları her sene artmaktadır. Şuan günümüzde bu cezanın bedeli 428 TL’dir. Geçen seneden bugüne 36 TL zamlanmıştır.

Bunun yanında sürücülere 20 ehliyet puanı cezası da yazılmaktadır. Puan ilk başta az gibi görünse de aslında birçok sürücü yaptığı kırmızı ışık ihlallerinden dolayı ehliyetini kaybetmektedir. Bu nedenle kuralları kendinize göre esnetmek yerine birebir uymanızı tavsiye ederiz. Ayrıca cezanın bildirimi size ulaştıktan sonra 15 gün içinde ödeme yaparsanız ceza yüzde 25 indirime uğramaktadır.

blank

Kırmızı Işık Cezası

Madde 47/1-b İtiraz Edilebilir mi?

Her ceza da olduğu gibi trafik cezalarında da itiraz hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda plakanın bir harfinin yanlış yazılması sonucunda ceza bir başka sürücünün adına kesilebilmektedir. Böyle durumlara maruz kalmamak için e- devlet üzerinden belirli sıklıklarla adınıza düzenlenmiş bir ceza tutanağının olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Böylece çok geç olmadan müdahale şansınız olur.

Haksız bir duruma maruz kaldıysanız da vakit kaybetmeden sulh ceza mahkemesine bir dilekçe ve cezanın yazıldığı o tarih ve saatte orda olmadığınızı gösterebilecek bir delille başvurmanız ya da e- devlet üzerinden cezaya itiraz hakkınızı kullanmanız gerekmektedir.  Ama e-devlet üzerinden itiraz için e- imza ’ya sahip olmanız şarttır. Yaptığınız itirazdan sonra 15 gün içinde yetkililer bir geri dönüş yapacaklardır.

Madde 47/1-b Ödemesi Nasıl Yapılır?

Size tebliğ eden trafik cezasını ödemek için birden çok yöntem bulunmaktadır. Öncelikle Vergi Dairesinden, PTT şubelerinden ve Anlaşmalı Bankalardan T.C. kimlik numaranız ile ödemelerinizi yapmanız mümkündür. Ama bir kuruma gitmeden evinizden ödeme yapmak isterseniz E-Devlet üzerinde ki “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sekmesinden de ödeme yapmanız mümkündür.

Ayrıca devlet dairelerinde ki yoğunluğu da azaltmak adına Vergi Dairesi ödeme gibi işlemleri yapabilmeniz için interaktif vergi dairesi diyebileceğimiz ivd.gib.gov.tr sitesini açmıştır. Burada ki “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesinden ödemeler yapılabilmektedir. Son olarak da anlaşmalı bankaların mobil işlem platformlarında yer alan “trafik cezası ödeme” sekmelerinden de ödemelerinizi yapabilirsiniz. Teknoloji sayesinde 47/1-b trafik cezası nedir? Sorusunun cevabı kadar ödemesi de oldukça kolaylaşmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.