Ters Yönde Araç Kullanma Cezası Nedir?

Ters Yönde Araç Kullanma Cezası Nedir?

Ters  yönde araç kullanmak, birçok insanın başına gelebilecek bir durumdur. Bilinmeyen bir yerde yanlışlıkla ters yöne girmek yaşanılabilir bir durum gibi gözükse bile bu hem kendinizi hem de diğer sürücüleri tehdit eden bir durumdur.  Ters yönde araç kullanmanın cezası nedir? 46/2-h kusur oranı yüzde kaçtır? Ters yön cezası nereye yazılır? Ters yön cezası nasıl öğrenilir? Ters yön cezası kaç gün içerisinde gelir? Aklınıza takılan bütün soruların cevabını aşağıdaki yazımızdan detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

2022 Yılı İtibari ile Ters Yön Cezası Nedir?

Trafikte seyir halinde iken birçok insan yolu bilmediği için veya zorunlu sebeplerden dolayı ters yöne girmektedir. Bu durum her ne kadar zorunluluktan dolayı yaşansa dahi trafiğin akışını ve diğer araç sürücülerinin güvenliğini ciddi anlamda tehdit etmektedir. Belirlenen ceza miktarının yüksekliği vatandaşta caydırıcılığı sağlamalıdır.

Halk arasında ters yönde araç kullanmak olarak da bilinen ters yön cezasının trafik ceza maddesindeki ismi 46/2-h dir. Her yıl caydırıcılığı da sağlaması sebebi ile ceza miktarları artış göstermektedir. 2021 yılında ceza miktarı 1.399 TL iken 504 TL zamlanarak, 2022 yılı itibari ile 1.903 TL olarak güncellenmiştir.  Aynı zamanda trafik levha ve işaretlerine uymamaktan da 196 TL ceza yazılır. Bütün trafik cezalarında olduğu gibi ilk 15 gün içerisinde ödeme yaptığınız takdirde % 25 oranında indirim hakkı kazanılır. İlk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ödenecek olan ceza 1428 TL olmaktadır. Cezayı istediğinize bağlı olarak internetten veya PTT şubelerinden ödeyebilirsiniz. Ceza alan vatandaşların aldığı ceza puanı ise 20’dir.

Taşıt girmez tabelasının var olduğu yola girmiş olan araçlar Karayolları Müdürlüğü’ne göre ters yöne girmiş olarak kabul edilir ve araç hakkında aynı şekilde işlem yapılır.

46/2-h Kusur Oranı Yüzde Kaçtır?

Ters yönde araç kullandığınız zaman herhangi bir kazaya sebep olursanız, bahsettiğimiz 46/2-h kusur oranında asli kusurlu olarak kabul edilirsiniz. Kısacası bu kazada asıl suçlu siz olacaksınız.  Bu durum sonucunda % 75 siz suçlu sayılacaksınız ve karşı tarafın masraflarını siz ödemek zorunda kalacaksınız.

İstediğiniz takdirde cezaya itiraz etme hakkınız tabii ki mevcuttur. İtiraz etmiş olmanız haklı bulunacağınız anlamına gelmemektedir. Ters yöne girmek kolay yapılacak bir hata değildir ve tekrar suçlu görülmeniz halinde cezayı ödemekten başka çareniz bulunmamaktadır.

blank

Ters Yönde Araç Kullanma Cezası

Ters Yön Cezası Nereye Yazılır?

Genellikle sürücüler MOBESE kameraları tarafından belirleniyor ve araç kullanıcılarına ceza yazılmaktadır. Fakat bazı durumlarda plakaya ceza yazıldığı da olabiliyor. Plakaya ceza yazılması durumunda, ceza puanı işlemini yaşamamaktadırlar. Bu ceza çeşidi motosikletlere de yazılabiliyor. Hatta söylemek gerekiyor ki motosikletli sürücülerin en çok karşılaştığı ceza türü ters yön cezasıdır.

Ters Yön Cezası Nasıl Öğrenilebilir?

Kimi zaman ceza trafik polisi tarafından yazılsa da MOBESE kameraları tarafından da belirlenerek ceza yazılabiliyor. Ters yöne girip, ceza yazıldığı konusunda şüpheniz var ise ters yön yol cezası sorgulama işlemini yapmanız gerekmektedir.

İlk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü web sitesine girmeniz gerekmektedir. Sitede yer alan ceza ve otopark sorgulama sekmesi seçilmeli ve T.C. kimlik numaranız, adınız ve soyadınız ile sorgulama yapmalısınız. Yapılan sorgulamada 1 yıl içerisinde aldığınız bütün cezaları görebilirsiniz.

Eğer isterseniz e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Yazılan cezanın evinize gelme süresi değişiklik gösterir ama ters yön cezası yazıldıktan sonra ki 10 – 30 iş günü içerisinde içerisinde aracın kayıtlı olduğu adresinize kargolanır. Tüm trafik cezalarını 15 gün içerisine ödeme yapıldığı taktirde indirimden faydalanabilirsiniz.

46/2-h Trafik Cezası Nedir ?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.