Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplama nedir? Kullanmakta olduğumuz araçların bir kullanım ömrü vardır. Kullanım ömrünün ne kadar geçirildiğine dair değerinde düşüş yaşanmakta olan araçlar son yıllarda bir değer kaybına uğramamıştır. Aksine 0 alınan halinden daha fazla değer kazanan 2. el araçlar iyi bir yatırım tercihi olmuştur. Bundan dolayıdır ki araç değer kaybı gibi hesaplamalar, 2. El araç alacaklar için oldukça önemlidir. Burada hesaplama işleminin isabetli bir şekilde yapılması beraberinde önemli kazanımları getirmektedir.
Araç piyasasının son yıllardaki artışı ikinci el araçlarda bir fiyat kaybına sebep olmamıştır. Bunlara istinaden sabit piyasada araç fiyatını belirleyen unsurlar vardır. Reel piyasalarda araçların değer kaybını hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Aracın değerini belirleyen durumlar bir çok etkeni barındırır ve hesaplamaları yapılmaktadır. Özellikle araç değer kaybının hesaplanmasında dikkate alınması şart olan birkaç kriter mevcuttur.
Piyasada hala etkisini devam ettirmekte olan değer kaybına sebep olan durumlar vardır. Bu maddeler aracın piyasa değerinin altında satılmasına sebep olur. Aracın üretim yılına bağlı olarak değerde düşüş görülür. Aracın hasar geçmişi fiyatta büyük bir düşüşe sebep olmaktadır hasarın niteliğine bağlı olarak bu değer kaybı artmaktadır. Aracın kilometresi değerini belirleyen unsurlardan biridir. Emsallerine göre daha düşük kilometreli araca piyasa arzı ve araç değeri daha fazla olmaktadır.
Aracın marka ve modeli hesaplamada önemli bir unsurdur. Piyasada satışı hızlı gerçekleşen bir modelin değer kaybı hesabına sokulmaktadır. Aracın trafiğe çıkış tarihi de hesaplaması yapılan unsurlardan biridir. İkinci el değeri piyasadaki diğer emsallerinin durumlarına göre araç değeri hesaplanır. Onarımı yapılan yerlerin yetkili servis olması ve aracın boyanması gibi durumlara bakılarak değer hesaplaması yapılmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında araç değer kaybı hesaplama işlemi neden önemlidir? İşte ayrıntılar!
Araç Değer Kaybı Hesaplamak Neden Önemlidir?
Aracınızın değeri hesaplamak ve aracınız için en iyi fiyatı bulmak açısından kar veya zararı etkileyecek önemli bir husustur. Bunun sebebi piyasadaki diğer araçlara oranla daha iyi bir aracınız varsa çok daha kötü durumda olan bir araçtan daha az fiyata satmak doğru olmayacaktır. Artan araç piyasasında aracınızı değiştirmek istiyorsanız alacağınız aracında pahalı olduğunu unutmayın.
Aracınızdan zarar etmemek için piyasa araştırması ve değer kaybını hesaplamak önemli bir unsurdur. Şimdi satacağınız araca tekrar sahip olmak istediğinizde sattığınız fiyatın çok üzerinde bir fiyatla karşılaşabilirsiniz bu yüzden aracınızı en iyi hesaplanmış haliyle satmanız önemlidir. Özellikle araç değer kaybının hesaplanması sırasına aracın hangi model ve marka olduğu gibi özellikler dikkate alınmaktadır.

Araç Değer Kaybı
Aracın Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Günümüz koşullarında araç değer kaybı hesaplama işlemi söz konusu olduğu zaman farklı detaylar karşımıza çıkmaktadır. Değer kaybını etkileyen hususlardan detaylı olarak yukarıda bahsettik. Maddelerle özetlemek gerekirse şu şekildedir;
- Aracın Üretim Yılı
- Aracın Hasar geçmişi
- Hasarın büyüklüğü
- Kilometre
- Marka ve Model
- Trafiğe kayıt tarihi
- Piyasa değeri
- Aracın işlem gören parçaları
- Yetkili servis bakımları
- Boya işlemleri
Bu maddeler doğrultusunda hesaplaması yapılmakta değer kayıpları meydana gelir. Piyasadaki emsallerine göre daha iyi durumda olan araçların fiyatı artış gösterir. Bununla beraber emsallerinden kötü olan durumdaki araçlar için tam aksine fiyatta düşüş yaşanacaktır.

Kaza Sonrası Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı Kaç Yaşa Kadar?
Araç değer kaybı 10 yıllıktır. 10 yılını doldurmuş araçlar için değer kaybı ödemesi sigorta şirketleri tarafından yapılmaz. Kazaya bağlı olan değer kayıpları için kazaya sebebiyet veren tarafın sigortasından ilgili onarım ücretleri tahsis edilmektedir. Trafik sigortası yok ise kişi kendisi ödemek zorundadır. Sigorta şirketlerinin karşıladığı değer kaybı 10 yaşını geçmemiş araçlar içindir.
Dava açarak kazaya sebep olan taraftan değer kaybı ücreti talep edilmektedir. Kazaya sebep olan taraftan alınacak hukuki bir haktır. Açacağınız dava ile aracınızın değer kaybını kazaya sebep olan taraftan alabilirsiniz. Şartları;
- Kaza tarihinden 2 yıl geçememesi şartı vardır.
- Kaza tamamen karşı tarafın kusuru ile gerçekleşmelidir.
- Araç yaşı en fazla 36 olmalıdır.
- Araç hurdaya çıkarılmamış olmalıdır.
Bu şartlar sağlanıyorsa açılacak dava ile karşı taraftan kazaya bağlı değer kaybı tahsis edilebilir. Tüm bu bilgiler ışığında araç değer kaybının hesaplanmasında aracın modeli, markası, yaşı ve araçta meydana gelen hasar durumu gibi kriterlere dikkat etmek şarttır.
Araç Değer Kaybı Hesaplamada Nelere Dikkat Edilir?
Yazımızın tamamında detaylı olarak bahsettiğimiz konuyu özetlemek gerekirse; aracınızın her türlü durumu ve geçirdiği işlemler doğrultusunda aracınızı satarken değer kaybı hesaplaması yapılır. Kazaya bağlı olarak değer kaybında aynı hususlar geçerlidir. 10 yılı geçmemiş aracınızda kasko tarafından her türlü durumu göz önünde bulundurularak gerekli ücretin ödemesi yapılmaktadır. 10 yılı geçmiş araçlar içinse kazanın yaşanması ardından 2 yıl geçmeden kazaya %100 sebep olan tarafa dava açabilirsiniz. Dava yoluyla aracınızın değer kaybını tahsis edebilirsiniz.
Dikkat edilecek hususların hepsini detaylıca anlattık. Yapılacak değer kaybı hesaplamalarında göz önünde bulundurulması gereken bu hususlar pek çok mal kayıplarını önleyecek önemli unsurlardır ve çok dikkat edilmelidir. Tüm bu bilgiler ışığında araç değer kaybı konusunda bir karar vereceğiniz zaman mutlaka değer kaybına dair net belgelere sahip olmanız ve bu belgeleri eksiksiz bir şekilde ibraz ediyor olmanız da gerekmektedir.