Sigortasız Araç Aracıma Çarptı Ne Yapmalıyım?

Sigortasız Araç Aracıma Çarptı Ne Yapmalıyım?

Arabanın lüks değil, zorunluluk haline gelmesi, özellikle mega şehirlerde araç sayısını artırmış, bu da trafiğin yoğun olmasına ve maalesef trafik kazalarının da fazlalaşmasına sebep olmuştur. Dikkatsizlik, yorgunluk ya da acelecilik yüzünden oluşan kazalarda en azından her iki taraf için maddi destek sağlamak için kurulmuş olan sigorta şirketlerinden faydalanmak mümkündür. Yeni model araçlarda trafik sigortası haricinde, özel sigortalar da yapılırken, genel olarak tüm araçlarda trafik sigortası yapılması zorunludur. Peki sigortasız araç aracıma çarptı ne yapmalıyım? sorusu ile sık sık karşı karşıya kalınabilir.

Trafik sigortası yaptırmayan ve kazaya karışan araç sürücüsü eğer karşı taraf kusurlu ise, karşı tarafın sigorta şirketi kazayı yapan kişinin hasarını karşılayacaktır. Eğer trafik sigortası yaptırmayan sürücü, kazada kusurlu bulunur ise, yani soruda da belirtildiği gibi karşı tarafın aracına çarptı ise, karşı tarafın sigortası yine hasarı karşılar, ancak sigortasız olan sürücüden ödediği ücreti talep etme hakkını da kazanır.

Bu arada sigortasız aracın çarptığı karşı taraf ise, hem hasarı sigorta şirketi tarafından ödenir, hem de hasarsızlık indiriminden de faydalanır. Yani sigortasız araç aracıma çarptı ne yapmalıyım? Sorusunun cevabı, kaskolu araç ve sigorta şirketi için herhangi bir sıkıntı yaşanmazken, sigortası olmayan aracın sürücüsü her anlamda zararlı çıkacak olan taraftır.

Sigortasız Aracın Çarptığı Sürücünün Hakları

Sigortasız araç aracıma çarptı ne yapmalıyım? diyen bir sürücü iseniz, belirli bazı haklarınızın olduğunu da bilmelisiniz. Bunlardan biri, kaza eğer sadece maddi hasarlı bir kaza ise, kendi kaskonuzun hasarı karşılayacağı ve bunu karşı taraftan talep edeceği yönündedir.

Ancak eğer kazada bedensel hasar var ise o zaman başak bir alternatif, karşı tarafyan güvence hesabı istemek olacaktır.

Güvence Hesabı Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Güvence hesabı trafik sigortasına sahip olmayan araçların yaptığı kazalarda, verdikleri zarardan karşı tarafı korumak amacıyla kurulmuştur. Güvence hesabı şu durumlarda devreye girer;

  • Hasara sebebiyet veren aracın tespiti yapılamıyorsa,
  • Kazayı yapan tarafın trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kazayı yapan araç çalıntı ise,
  • Trafik sigortası yapan şirket iflas etmiş ise

Görüldüğü gibi, sigortasız araç aracıma çarptı ne yapmalıyım? diye düşünmek yerine, devletin kişileri koruduğu sistem olan güvence hesabından faydalanılabilir. Burada tek kıstas, kazada zarar gören karşı tarafın bedeni hasar görmüş olmasıdır.

blank

Trafik Sigortası İhmale Gelmez

Kaza, her iki taraf için üzücü olaylara sebebiyet verebilir. Kişiler hem maddi hem de bedeni olarak zarar görebilir. Kaza elbetteki trafik kurallarına uymakla en aza indirgenebilir. Bunun yanında olası ve görünmez kazalar olarak nitelendirilebilecek kazalardan, en azından maddi olarak destek sağlamak için sigorta yaptırmak şartdır.

Sigorta, hem aracı, hem de herhangi bir sakatlık ya da ölüm durumunda, geride kalan kişileri koruma altına almak için gereklidir. Herhangi bir kaza anında, trafik sigortası yaptırılmamış araç sahibi kusurlu ise, kendi aracının hasarı ile birlikte karşı tarafın tüm hasarını da karşılamak zorunda kalacaktır.

Sigortasız araç aracıma çarptı ne yapmalıyım? sorusunu adalete taşıyan karşı taraf hem kendi hasar bedelini alacak, hem de kişiyi sigorta yaptırmadığı için suç duyurusunda bulunup ekstra bir ceza almasına neden olacaktır.

Sigortasız Araçlar Trafiğe Çıkabilir mi?

Trafik sigortası yaptırmak tüm araçlar için zorunlulukdur. Ancak, bazı kişiler ihmalden bu sorumluluğu yerine getirmez. Oysa trafikte her an bir kazaya karışma ya da trafik tarafından yakalanma durumunda, ödeyecekleri trafik sigortasından en az üç ya da dört katı kadar fazla ceza ödemek zorunda kalabilirler.

Bazı duyarsız sürücüler, sigorta yaptırmadıkları için, trafik polisinden kaçarken kazaya karışabilirler. Bu durumlarda cezaları iki katına çıkar. Oysa ki,trafik kazasına sebep olup, sigortasız araç aracıma çarptı ne yapmalıyım? gibi sorularla kişileri karşı karşıya bırakmak yerine, önce trafik kuralına uyup, trafik sigortası yaptırarak her iki tarafı güvence altına almak daha doğrudur.

Sigortasız Araçla Kaza Yapmak

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.