Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri

Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri

Otomatik şanzımana sahip araçlarda görülen en tanıdık arızalardan biride, prizdirek bozulmasıdır. Peki, kimi araçlarda sıklıkla görülen bu tipik sorun karşısında araç sahibi neler yapmalıdır. Araç sahiplerinin başlıca yapmaları gereken işlemlere geçmeden önce, Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri üzerinde bilgi sahibi olunmalıdır. Bu sayede araçta ortaya çıkabilecek büyük sorunların önlenebilmesi mümkün olacaktır.

Prizdirek mili yani bilyası, araçta bulunan volan çarkı adı verilen ünite ile yakından ilgilidir. Aracın şanzımanında ilgili bakım kademelerine ait değişmesi gereken unsurlara zamanında müdahale edilmediği durumlarda, prizdirek rulmanında arızalar meydana gelebilir. Bir diğer bakımdan da, arızanın ortaya çıkması konusunda araç sahiplerinin doğrudan bir ilgileri ya da bağlantıları bulunmamaktadır. Bu nedenle araç kullanma şekli veya yol tutuş gibi durumlar arızaya neden olmaz.

Prizdirek bilyası denilen kısım, birçok araç sahibi için oldukça yabancı gelecek bir tanımlama olabilir. Bu bakımdan, araç sahipleri bu bölümden kaynaklı olan arızalara, muhtemelen yabancı olurlar. Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri bu bakımdan bilinmesinde fayda görülen noktalar arasında yer alır. Buna göre başlıca belirti, şoför sürüş sırasında iken, debriyaja basmasa bile, motordan sürtünme ve hırıltı seslerinin gelmesidir. Bu sesleri yerli yersiz duyan şoförler ilk olarak, bu arızanın meydana gelmiş olma olasılığına eğilmelidir.

blank

Şanzıman bölgesinde yer alan prizdirek bilyası bozulma nedeni.

Prizdirek Bilyası Bozulmasının Meydana Gelişi

Çok sık meydana gelen bir arıza olmayan Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri üzerine az önce konuşuldu. Muhtemelen pek çok araç sahibinin, prizdirek bilyası hakkında geçmiş bilgisi olmayabilir. Büyük oranda da araç sürüşü tecrübeniz sırasında, bu denli bir arızanın meydana gelmesi ile karşılaşmazsınız.

Üretim sırasında yüksek güçte uygulanan ısı testlerinden başarı ile geçerek araca monte edilen prizdirek bilyası, zamana bağlı olarak yıpranma ve aşınma gösterir. Yüksek devirde ve yüksek ısıya maruz kalan rulman, dönme hareketini sürekli olarak devam ettirir. Günümüzde yapılan araştırma sonuçlarına göre meydana gelen prizdirek rulman arızalarının %80 ve civarındaki kısmı, zamana bağlı yıpranmalardan meydana geliyor. Buna karşılık kullanıcı hatası ve yetkili servis, usta vs. sorunsalı ise %20 de kalıyor.

Prizdirek bilyası

Baskı balata değişimi yapılan araçlarda prizdirek bilyası kesinlikle kontrol edilmesi gereken bir unsurdur.

Prizdirek Bilyası Bozulması Nasıl Anlaşılmaktadır?

Sürüş halinde iken debriyaja ayağınız basılı olmadığı durumlarda da, aracın motor bölmesi hırıltılı ve gürültülü şekilde çalışmasına devam edebilir. Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri merak eden şoförler için bu durum oldukça bariz bir belirti olarak otoriteler tarafından da kabul edilir. Özellikle sessizliğin meydana geldiği ortamlarda, motor bölmesinde, bilyaların dağılması ya da senkronize akışının durması nedeniyle, ses gelmesi doğal karşılanır.

Prizdirek Bilyasının Bozulması Durumunda Yapılacak Müdahale

Arızanın ortaya çıkmasından evvel gereken önlemler alınmalıdır. Ancak ne var ki, yapılan tüm müdahaleler ve yeterli bakım uygulamalarına karşılık yine de, Prizdirek Bilyasının Bozulma Belirtileri araçla seyir halinde iken kendisini gösterebilir. Daha ileri seviye arıza ve masraflardan kaçınmak isteyen kimseler öncelikle konunun uzmanı olan servis personelinden destek almalıdır.

Gereken işlemden bahsetmek gerekirse, araç şanzımanı tüm unsurları ile birlikte araçtan ayrılır. Prizdirek bilyesi değişimi için günümüz koşullarında 500 TL ile 1000 TL arasında bir masraf meydana gelebiliyor. Bu tarz yüklü masraflardan kaçınmak isteyen sürücüler için ortaya atılabilecek başlıca öneri ise, özellikle manuel vitese sahip araçlarda, şanzıman yağı, her 50 bin km de bir değiştirilmelidir.

Sizler için düzenli kontrollerin yapılması, kimi zaman hayati derecede öneme sahip olabilir. Böylece ortaya çıkabilecek riskli durumlarında önlenmesi mümkün olur. Keyifli bir sürüş için, güvenli yol tercihi tekrarlanmalı ve düzenli bakım uygulamasından vazgeçilmemelidir.

Sente Ayarı Nedir ? Nasıl Yapılmalıdır ?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.