KTT Çarpma ve ERP Çarpma Nedir?

KTT Çarpma ve ERP Çarpma Nedir?

Özelikle ikinci el araç almak isteyen kişilerin mutlaka bilmesi gereken konu KTT ve ERP çarpma işlemleridir. Son yıllarda bu konu araç sahipleri tarafından oldukça fazla araştırılmaktadır. KTT kavramı araç alacak olan kişilerin sorgulama işlemidir. KTT terimi kaza tespit tutanağı anlamına gelmektedir.

Trafikte küçük boyutlu yani aracın hafif hasar alması durumda tutulan ve sisteme giren tutanaktır. Araç alacak kişiler KTT sorgulatarak aracın hangi tarihler arasında hasar aldığını ve hasarın nedenini öğrenebilmektedir. Özellikle son yıllarda ERP oldukça önemli bir hale gelmiştir.

ERP terimi exper raporlu çarpma anlamına gelmektedir. Araçlarda meydana gelen hasarlar sigorta tarafından gönderilen exper tarafından tespit edilirse bu işleme ERP adı verilmektedir.  Örneğin, 20 bin TL civarında hasar olan bir araba da sigorta şirketi arabayı yaptırmaz. Bunun yerine raporda yazan hasar miktarını araç sahibine verir ve aracı hasarlı halde araç sahibine teslim eder.

Bu işlem ise ERP olarak kayıt altına alınır. Ancak bazı durumlarda bu ücret verilmez. Her kaza için bu işlem geçerli olmamaktadır. Öncelikle kazanın hatalı tarafının sizin olmaması gerekmektedir. Ayrıca yüksek derecede ki kazalarda aracın kullanılamaz hale gelmesi durumda aracın alış fiyatında bir ücret ödenmemektedir. Peki, KTT çarpma tutarı yok demek ne anlama gelir İşte detaylar!

KTT Çarpma Tutar Yok Ne Demek?

Araç satın almadan önce aracın KTT çarpma tutarını sorgulattıysanız ve sonuç yok çıktıysa bunun anlamı aracın hasarının olmadığıdır. Ya da araç hasar almış ancak bu KTT tutanağına yansımamış olabilir. Ancak KTT sonucu sıfır ise gönül rahatlığı ile aracı satın alabilirsiniz.

Yapılan her araç kazasının yasal olarak tutanak tutulup kayıt altına alınması ülkemizde zorunludur. Bu nedenle çoğu KTT sorgulamalarını sonucu doğru olmaktadır. Ancak bazı hafif çarpmalarda veya araç sürtmelerinde bu hasar kayıtlara çoğu zaman yansımamaktadır.

Çünkü her iki araç sahibi tutanak işlemine gerek duymamaktadır. Bu tür durumlarda da araç kaza yapılsa bile KTT sorgulama sonucu yok çıkacaktır. Ancak bu hasarlar aracın değerini düşürmeyen cinsten kazalar olduğu için çoğu araç sahibi tarafından önemsenmemektedir.

Öte yandan KTT çarpma tutarının yok olmasının bir başka anlamı daha bulunmaktadır. Eğer KTT çarpma tutar yok diye bir cevap aldıysanız, aracın kasko veya sigortasının olmadığını da anlayabilirsiniz. Bu durumda ise ERP sorgulatması yapmanız oldukça önemlidir.

blank

KTT Çarpma Nedir?

ERP Çarpma Nasıl Yapılır?

ERP çarpma işlemi KTT çarpma işlemi gibi yapılmamaktadır. KTT çarpma işlemi tutanak tutularak yapılmaktadır. Daha sonrasında ise tutanak yaklaşık 5 iş günü içerisinde sisteme işlenmektedir. ERP çarpma işlemi ile sigorta şirketi tarafından yapılmaktadır. Bu işlemin yapılması ise KTT ye oranla daha uzun sürmektedir. Ancak ERP çarpma işleminde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır.

ERP kayıtlı araçlarda, kazada meydana gelen hasar miktarı sürücüye tahsil edilir. Bu tahsilat sigorta şirketleri tarafından orijinal parçalar örnek alınarak hesaplanmaktadır. Ancak bazı araç sahipleri orijinal parça yerine ikinci el parça kullanmaktadır. Bu duruma oldukça dikkat edilmelidir. ERP işlemlerinin yapılması son yıllarda oldukça kolay bir hale gelmiştir. Bu işlem için ilk olarak bir expert ile anlaşılması gerekmektedir.

Ancak anlaşılan bu şirketin mutlaka aracı alacak kişi tarafından bulunması oldukça önemlidir. Ardından belirli bir ücret ödenerek işlem yapılmaktadır. Bu ücret her yıl değişmekte olup genel olarak araç piyasalarında ki hareketliliğe göre belirlenmektedir. ERP çarpma işleminin yapılmasından önce mutlaka araç sahibin ve KTT kayıtlarının el altında tutulması gerekmektedir. Sonrasında çıkan sonuçlar karşılaştırılmalıdır.

Hasar Kaydındaki KTT Çarpma ve ERP Çarpma Nedir?

Hasar kaydını isterseniz online olarak hızlı bir şekilde alabiliriniz. Ancak alınan bu hasar kaydı KTT hasarlarını gösterecektir. Bu durumda kaza sırasında yasal olarak yazan kaza miktarının yazdığı belgedir. Ayrıca belgede hasara ait diğer tüm bilgilerde bulunmaktadır. ERP hasar kaydı ise KTT hasar kaydından farklı olarak belgelenmektedir.

ERP hasar kaydını detaylı olarak yaptırmak istiyorsanız bunu herhangi bir expert hizmeti ile bu işlemi sağlayabilirsiniz. Bu hizmet sonrasında hasar kaydında KTT olduğu gibi hasar miktarı yazmaz. Sadece hasarın nerede olduğu ve değişen parçanın olup olmadığı yazmaktadır. Ancak çoğu expert hizmeti aracın modeline ve parçalarına göre ek olarak da ERP hasar miktarını da belirten bir kayıt hazırlayabilmektedir.

Bazı durumlarda expert dışında ki ERP sorgulamalarında hasar kaydı değişkenlik göstermektedir. Eğer bir güven sorunu varsa sigorta şirketi ile iletişime geçerek de araçla ilgili ERP hasar kaydını detaylı öğrenebilirsiniz. Ancak bazı sigorta şirketleri bu hizmeti ücretli olarak vermektedir. Ancak yeni sigorta sahiplerinden ücret alınmamaktadır.

KTT Çarpma Nasıl Sorgulanır?

Araç alacaklar için KTT sorgulaması yapmak kolay bir işlemdir. Bu işlemin gerçekleşmesi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunun için ilk olarak telefonun kısa mesaj bölümünden mesaj yerine aracın plakasının yazılması ve 5664’e mesaj atılması gerekmektedir. Eğer aracın plakası bilinmiyorsa bu durumda da kimlik numarası ile sorgulama yapılmaktadır.

Bu işlemde diğer işlem ile aynı olup mesaj bölümüne T.C. kimlik numarasının yazılıp 5664’e kısa mesaj atılması ile gerçekleşir. Mesaj işlemi tüm operatörler ile uyumludur. Ayrıca mesaj gönderiminden sonra ilk 5 dakika içerinden sorgulama sonucu SMS ile iletilmektedir. KTT sorgulamasında kazaya karışan araç sahiplerinin birbirleri arasından özel olarak tutmuş oldukları tutanak bilgileri de yer almaktadır.

blank

ERP Çarpma Nedir?

Aynı zamanda bu işlem son yıllarda e-devlet üzerinden de yapılmaktadır. Bu uygulama oldukça yeni olup sorgulama yapmak için e-devlet uygulamasına giriş yapılması gerekmektedir. Ardından arama kısmına KTT yazarak sorgulatma işlemini yapabilirsiniz.

ERP Çarpma Nasıl Sorgulanır?

ERP çarpma işleminin sorgulaması neredeyse KTT sorgulama ile aynıdır. Bu sorgulama için telefonların kısa mesaj bölümüne büyük harfler ile ERP ve araç plakası yazılıp 5664’e kısa mesaj atılması yeterli olacaktır. Eğer sorgulatmak istediğiniz aracın plaka numarasını bilmiyorsanız o zaman T.C. kimlik numarası ile de sorgulama yapıla bilinmektedir.

Bu işlemde ERP yazıp ardından boşluk bırakılıp T.C. kimlik numarasının yazılıp 5664’e mesaj atılması gerekmektedir. ERP çarpma sorgulaması KTT sorgulamasından daha fazla sayıda yapılmaktadır. Bu nedenle SMS sonucu KTT kadar hızlı bir şekilde sonuçlanmamaktadır. Yaklaşık olarak yarım saat içinde sonuçlanmaktadır. Öte yandan ERP sorgulama işlemi sadece SMS yoluyla yapılamamaktadır.

E-devlet uygulaması üzerinden de ERP sorgulama işlemi yapılmaktadır. Bu sorgulamayı yapabilmek için ilk olarak e-devlet uygulamasına giriş yapılması gerekmektedir. Ardından arama kısmına araç hasar kaza sorgula yazılıp aratılması gerekmektedir. Ardından ilk çıkan sonuca girilip gerekli bilgilerin girilmesinin ardından anlık olarak sorgulama sonucu verilmektedir.

KTT çarpma nedir?, ERP çarpma nedir? Kaza Tespit Tutanağı kavramının kısaltması olarak karşımıza çıkan KTT; Trafikte oluşan maddi hasarlı kazalar sonrasında tutulmaktadır. KTT çarpma maddi zararı bulunan kazalar için kullanılan bir kavram olarak tanımlanmaktadır.

Raporlu çarpma olarak da tanımlanan ERP çarpma; onarma işlemi için sigorta firmasının gerek görülmediği durumlarda kullanılır. Bu tür durumlarda araç sahipleri hasarın ödemesini kendileri yaparlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.