Otonom Nedir? Nasıl Çalışır?

Otonom Nedir? Nasıl Çalışır?

Son zamanlarda karşımıza sıklıkla çıkan otonom nedir? Herhangi bir şekilde insanların müdahalesine gerek olmadan kendisini yönetme kabiliyetine sahip olan sistemlere otonom denir. Günümüz de teknolojik gelişmelere bağlı olarak birçok alanda ciddi gelişimler yaşanmıştır.

Otonom kendi kendini yönetme anlamına gelmektedir. Otonom insan müdahalesi olmadan kendini yönetebilir. Otonom kelimesinin kökeni Fransızcadan gelmektedir. Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte araçlarda karar verme mekanizması da gelişim göstermiştir. Otonom sistemleri kendi başlarına havada hareket sağlar. Herhangi bir komuta ihtiyaç duymazlar.

Otonom sistemleri çok hızlı hareket etmektedir. Çevresindeki diğer araçlarla etkileşim halinde bulunur. Bulundukları ortamların çevre olanaklarına kolayca uyum sağlayabilmektedir. Otonom sistemlerinin gelişmesinin temelinde otomotiv sanayisindeki teknolojik gelişmeler yer almaktadır. Otonom sistemleri zamanla gelişen yapay zeka teknolojisiyle ciddi oranda ilerleme kaydetmiştir. Otonom teknoloji geniş bir alan da faaliyet göstermektedir.

Ülkemizde özellikle askeri alanda sıklıkla tercih edilen teknoloji harikası ürünlerdir. Havacılık ve denizcilik faaliyetlerin de sıklıkla kullanılır. Türkiye’de terörle mücadele konusunda otonom teknolojilerinden oldukça fazla yararlanılmaktadır. Otonom sistemleri konum tespiti yapabilme özelliğine sahiptir. Günümüz de füze sektöründe de gelişim göstermiştir. Aynı zaman da uzay teknolojisin de de sık kullanılan ürünlerin başında gelir.

Otonom Araçları Nasıl Çalışır?

Teknoloji harikası ve tasarım uzmanı olan otonom araçlarının çalışması oldukça pratiktir. Gelişmiş bir yapay zekaya sahip oldukları için son derece pratik kullanım olanakları bulunur. Otonom araçları kendi kendilerine çalışmaktadır. İnsan müdahalesine hiçbir şekil de ihtiyaç duymaz. Otonom sistemleri bulundukları ortamlara çok çabuk uyum sağlamaktadır.

Otonom araçlarının gelişmiş otomatik sensörleri bulunur. Otomatik pilot özelliği bulunan sistemleriyle insan faktörüne ihtiyaç duymaz. Otonom araçları merkezi yapı da olan yazılım sistemleriyle hareket edilir. Otonom araçları her geçen gün kendisini geliştirmektedir. Küresel çapta söz sahibi olmak isteyen ülkeler otonom sistemlerine büyük yatırımlar yapmaktadır. Fren, hız gibi komutlar uzaktan bilgisayar sistemiyle tasarlanıp, uygulanmaktadır.

blank

Otonom Nedir?

Otonom Sürüş Nedir, Nasıl Yapılıyor?

Otonom sistemleri günümüzün en gelişmiş yapay zeka sistemlerinden birisidir. Son günlerde ciddi atılımlar gerçekleştirerek geniş kapsamlı alan da etkili olmaktadır. Otonom sürüş desteği gelişmiş yazılım programlarıyla yapay zeka teknolojisine eklenmektedir. Otonom sürüşünü araçlar kendi kendilerine gerçekleştirir. Özellikle ülkelerin savunma sanayi de kullandıkları en önemli araçların başın da gelir.

Otonom sürüş de insan faktörüne ihtiyaç duyulmamaktadır. Araçlar kendi kendilerine görevlerini yerine getirebilir. Otonom araçlar tehlikeli görevlerde de sıklıkla tercih edilen ürünlerdendir. Otonom araçlar çevrelerine kolayca uyum sağlayabilir. Uzaktan yazılım mekanizmasıyla frenleme, hızlanma komutları bulunur. Otonom teknoloji her geçen gün kendisini geliştirerek daha güçlü bir şekilde yenilemektedir.

Otonom Araç Çeşitleri Nelerdir?

Otonom araçlar radar sistemiyle çalışan sensor yardımıyla hareket eden yapay zeka teknoloji araçlarıdır. Otonom araç çeşitleri konusunda araştırma yapıldığın da kapsamlı bir araştırma ortamı karşımıza çıkar. Otonom araç çeşitleri seviyelere göre belirlenir. Otonom araç çeşitleri şu şekildedir.

Seviye 0: Yapay zekası en az gelişmiş araç türüdür. Direksiyon, sürüş komutları tamamen sürücü tarafından kontrol edilir.

Seviye 1: Otonom teknolojinin ilk gelişmeye başladığı araç çeşidi olarak karşımıza çıkar. Şerit takibi, fren sistemi yardımcısı, hız sabitleme gibi özellikleri bulunmaktadır.

Seviye 2: Hız, fren, direksiyon kontrolünün sürücü müdahalesi olmadan gerçekleştiren araç türüdür.

Seviye 3: Çevresel koşullara kendi kendine uyum sağlayabilen araçlardır.

Seviye 4: En profesyonel otonom sistemi aracıdır. Sürüşün bütün komutları otomatik olarak yapay zeka tarafından kontrol edilir.

Seviye 5: Sürücü olmadan tüm otomatik sistemlerin kendi kendine çalışma durumudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.