Adıma Kayıtlı Eski Araçları Nasıl Sorgularım?

Adıma Kayıtlı Eski Araçları Nasıl Sorgularım?

Adıma kayıtlı eski araçları nasıl sorgularım? Online hizmetler sayesinde yapılan işlemler devlet dairelerinde yapılan işlemlerle aynı öneme sahiptir. Vatandaşlar sanal hizmet vasıtası ile zaman tasarrufu elde ederek işlemlerini yaparken kolaylık kazanıyorlar. Dijital teknolojiler ile günlük yaşantılar içerisinde kolaylık elde eden vatandaşlar devlet daireleri hizmetlerini tek çatı altında yapabilme imkânı kazanıyorlar.

E-devlet sistemi içerisinde adlarına kayıtlı araç sorgulamalarını ya da adlarına kayıtlı eski araç sorgulamalarını yapabiliyorlar. Emniyet Genel müdürlüğü tarafından sunulmuş olan hizmet ile vatandaşlar araçların yasal bilgilerini elektronik ortamda birkaç dakika içerisinde ulaşabiliyorlar.

İsme kayıtlı olan eski araçların bilgilerine e-devlet üzerinden 7/24 online araç sorgulama veya plaka sorgulama yazarak pratik şekilde ulaşabilmek mümkün durumda. Devlet dairelerinde uzun süreler kaybederek yapılan işlemlerin yerine internet üzerinden bu işlemleri yapabilmek günlük hayatta kolaylık sağladı.

Üstelik bu işlemleri yapabilmek için herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmuyor. Araca dair hangi süre içerisinde bilgi edinilmek istenirse istensin E-Devlet’e girerek o an işlem yapabilmek mümkün bir durumdadır. Peki, eski araçların plakasını nasıl öğrenebilirim? İşte detaylar!

Eski Araçların Plakasını Nasıl Öğrenebilirim?

Online bir şekilde plaka sorgulama işlemi yaparken Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hizmeti sunmuş olduğu resmi internet sayfası üzerinde oluşturduğu hizmet bölümüne tıklayarak e-devlet kapısı sistemine erişip eski araç plakalarınıza kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa bilgilere erişme hizmeti alabilmeniz mümkün değildir. Öncelikle hafta içinde mesai saatlerinde PTT şubelerine giderek e-devlet şifresi almanız gerekiyor.

PTT personeli kimlik bilgilerinize dayanarak sizin için oluşturulmuş olan şifreyi kapalı zarf halinde size iletecektir. Şifre alımı ücretlidir. Şifrenizi unutmuş olduğunuz durumda da PTT şubelerine giderek yeni şifre oluşturabilmeniz mümkün. E-devlet şifrenize telefon numaranızı doğru bir şekilde girip sisteme kayıt olursanız şifrenizi unuttuğunuzda yeni şifreniz telefonunuza gelecektir.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfası üzerinde yer alan araç plakası sorgulama sistemi sayesinde online bir şekilde plaka sorgulama yapabileceksiniz. Araç sorgulama hizmeti aldığınızda araç ile alakalı detaylı bilgilere de erişebileceksiniz. Aracın herhangi bir trafik cezası varsa ve hasar kayıt bilgileri varsa sistem sayesinde bu bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

blank

Adıma Kayıtlı Araçları Nasıl Öğrenebilirim?

Sisteme giriş yapabilmek için öncelikle isminizi soy isminizi ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile doğum yılınızı eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz gerekiyor. Araç sattığımız zaman da araçların son durumunu gayet doğal olarak merak ederiz. Peki, sattığım araçları nereden görebilirim? İşte bu sorunun ayrıntılı yanıtı!

Sattığım Araçları Nereden Görebilirim?

Sattığınız araçları görebilmek için e-devlet şifreniz bulunmuyor ise sisteme giriş yapabilmek için yeni online bir kolaylık oluşturuldu. Herhangi bir bankanın internet bankacılığını kullanıyor iseniz internet bankacılığı sistemini giriş yaptıktan hemen sonra isterseniz e-devlet hizmetlerini bağlanmanız da mümkün. Yeni olarak online hizmetler kapsamına alınan bu hizmet sayesinde e-devlet şifresi almanıza gerek kalmıyor. E-devlet ve banka bilgilerinizi ikinci şahıslarla paylaşmamanız son derece önemli.

İnternet bankacılığı aracılığı ile e-devlet sistemine ulaşarak satmış olduğunuz araçları görebileceksiniz. Bunun yanı sıra tüm araç sorgulama işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilmek için e-devlet sistemine elektronik imza, mobil imza veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınız ile de giriş yapabilirsiniz.

Adıma Tescilli Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-devlet hizmetleri sayesinde online olarak adıma tescilli araç sorgulama işlemleri kolay ve pratik bir şekilde yapılabilirken farklı yollarla sorgulama yapmak da mümkün. Yine online olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi aracılığı ile sorgulama işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz. Bu hizmeti kullanarak sorgulama işlemlerinizi yine e-devlet sisteminde olduğu gibi 7 gün 24 saat yapabilmeniz mümkün.

Motorlu taşıtlara dair sorgulama işlemleri ve ödeme işlemleri gibi hizmetlere erişebilmek için bilgilerin doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi gerekiyor. Sorgulama yapabilmek için sizden istenen bilgiler plaka, plakanın özel şahsa ait olup olmadığı bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası son olarak da araç tescil tarihi olacaktır. Tüm bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra tamam butonuna tıklayarak sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

Online hizmetleri kullanarak tescilli araç sorgulaması yapmak istemiyorsanız SMS yolu ile de araç sorgulaması yapabilmeniz mümkün. Sigorta bilgi ve gözetim merkezi tarafından hizmete sunulmuş olan araç sorgulama hizmetini kullanarak SMS yolu ile bütün sorgulamalara ulaşarak doğru bilgi edinebileceksiniz. 5664 numarasına kısa mesaj atabilirsiniz. Sorgusunu yapmak istediğiniz motorlu araç ile alakalı bilgileri doğru bir şekilde göndererek sorgulama işlemlerinizi 7/24 yapabilirsiniz. Kısa mesaj yolu ile sorgulamak istediğiniz araçların hasar bilgilerini de ulaşabileceksiniz.

Şase numarası ile vasıta sorgulama işlemleri yapabilmek için kısa mesaj yöntemini kullanmak vatandaşlara sunulan oldukça pratik bir seçenektir. Ancak bu hizmet belirli bir ücret karşılığında yapılabiliyor. Araç sorgulama işlemi için gönderdiğiniz SMS karşılığında hattınıza ücretlendirme yansıyacaktır. Ortalama 18 TL tutarındaki ücretlendirme hangi operatörü kullanıyorsanız kısa mesajı gönderdiğiniz anda yansıtılacaktır. Kısa mesaj gönderme işlemi ücretlidir ancak online işlemler vasıtası ile yapılan sorgulama işlemleri tamamen ücretsizdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.