Akü Üretim Tarihi Nerede Yazar?

Akü Üretim Tarihi Nerede Yazar?

Otomobile sahip olanlar için akü dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olacaktır. İnsanların çoğu akü almadan evvel var olanın bitmesinden endişe duymaktadır. Bu da akülerin belli bir son kullanım tarihi olup olmadığının merak edilmesini sağlamaktadır. Bunların üzerinde bir son kullanma tarihi yazmasa da akü üretim tarihi bulunmaktadır. Bundan hareketle ortama ömrünü bulmak mümkündür. Üretim tarihi hesaplamada kendini gösterir. Peki, akü üretim tarihi nerede yazar? Dahası akü üretim tarihi nedir, neden önemlidir? İşte merak edilen ayrıntılar!

Üretildiği zamanın bilmenin neden önemli olduğu konusu ise taktırırken dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tarih akünün eksi kutup yerinde olup gövdesinde yer alır. Bazılarında garanti belgesinde de yer alabilir. Dikkat edilmesi gereken şey ise rafta olan akünün deşarj olma olasılığıdır. Rafta bir yıl kadar bekleyen bir akünün içinde sülfürleşme başlamış olabilir.

Hangi tip ürün olduğu da burada önem kazanır. Sulu tiplerde seçim yaparken en fazla altı ay öncenin üretim tarihine sahip olanlar alınabilir. Kuru ve jel tiplerde ise bu süre daha uzun olabilir. Bu türlerde iki kat süre uzar ve en fazla bir yıl önce üretilmiş olması kullanım için tercih edilebilir. Akü üretim tarihi konusunda bilgi sahibi olmak, aynı zamanda güvenli bir sürüş deneyimi anlamına da gelmektedir.

Akü Üretim Tarihi Nedir?

Araçların çalışmasında ilk enerjiyi taşıta veren kısım olarak akü, hareket için şarttır. Çoğu sürücü yolda kalınca ya da araçları çalışmayınca bu kavramı hatırlamaktadır. Olmazsa olmaz parçalar arasında sayılan biri kısımların özelliklerini bilmek pek çok açıdan kurtarıcı olacaktır. Kutulardaki bilgilerin ne anlama geldiğini değerlendirmek bu nedenle mühimdir.

Genellikle akülerin kutularının üzerinde bazı rakamlar bulunur. Voltaj bilgisi ürünün üstünde yer alan özelliklerdendir. Kapasite belirten sayı ve harfler de vardır. Ayrıca aracın hareket etmesini sağlayan marş gücü de üç rakamlı olarak ifade edilen bir değerdir. Yeni bir akü seçimi yaparken bu sayıları incelemek doğru tercihi yapmayı kolaylaştıracaktır.

Soğuk havalarda arabaların geç çalışması ya da çalışmaması sorununa karşı marş gücünün yüksek olması faydalıdır. Düşük marş gücü olanların bu soruna neden olduğu söylenebilir. Akülerin belli bir ömrü vardır. Üretim tarihine bakarak bunu kestirmek mümkündür. Çoğu zaman ise akü şarj yeterli olsa da bazen akü değişimi gerekli olmaktadır. Bu işlemler için uzman desteği gerekiyor. Esasında akü üretim tarihi esasında akünün yapım tarihiyle doğrudan ilgilidir.

Akü Üretimi Nasıl Yapılır?

Hayati parçalar arasında sayılan akülerin ömrünü etkileyen bazı değişkenler bulunmaktadır. Kullanım koşulları ile marş sayıları ömür ile doğru orantılıdır. Sıcaklık ve taşıtın hangi sıklıklarla çalıştırıldığı önemlidir. Parçaya şarj olması için imkan verilip verilmemesi detayları da önemlidir. Sıcaklık değişimleri hem kapasiteye hem de ömre etki etmektedir. İdeal sıcaklık yirmi beş derece olarak belirlenmiştir. Sıcaklığın artması ömrü azaltacaktır.

Taşıtın hiç kullanılmadığı durumlarda bile belli oranda elektrik harcanması olur. Fakat araç çalışmadığı için akü şarj olmaz. Bu da enerjiyi olumsuz etkilemektedir. Bu problemlerle karşılaşmamak için arada bir arabayı çalıştırmak gerekiyor. Hafta bir olacak şekilde ve yirmi dakika kadar çalıştırmak idealdir. Ayrıca radyo gibi elektrik harcayan sistemleri kapatmanın yararı olacaktır.

blank

Akü Üretim Tarihi Nerede

Arıza oluşmadan ya da akü tükenmeden önce bu konularda bilgi edinmek ve bakım yaptırmak iyi bir önlem olmaktadır. Arabaların gereksinim duyduğu enerjinin üretilmesi noktasında merkezde yer alan aküler hayatı parçalardır. Olası bir sorunda araç kullanılmaz olur. Bu nedenle periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Akü üretimi konusunda son zamanlarda üst düzeyde bir üretim teknolojisinin devreye girdiği bilinmektedir. Burada akünün üretim tarihine dikkat etmek de şarttır.

Akü Üretim Tarihi Neden Önemlidir?

Üretiminin hemen ardından satılan parçalar olmadığı için ne zaman üretildiği önemli bir noktadır. Tarihlerin yer alma türleri farklılık gösterebilir. Sabit Avrupa Standartlarının uygulandığı ürünlerde tarih akü üzerinde olacaktır. Ancak bazı markalar sadece sayı ve harfleri de kullanabilmektedir. Kimileri ise sadece rakamların olduğu kodları tercih eder.

Başka pek çok üründe olduğu gibi akülerin de raf ömürleri vardır. Hiç açılmasa ve uygun şartlarda muhafaza edilse de belli bir süresi vardır. İnsanların çoğu son kullanım tarihi yaklaşmış ürünlerden uzak durur. Daha yakın tarihte üretilmiş olanlara yönelir. Bu mantık aküler için de geçerlidir. Akü üretim tarihi ne kadar geçmişse onunla ilgili bazı sorunların yaşanacağını söylemek mümkündür.

Kutup başlarındaki oksitlenme halinin görülmesi beklemiş olduğuna işaret edebilir. Tarihin kontrol edilmesi olumsuz durumların engellenmesi noktasında etkili olacaktır. Zira üretilmesinin üzerinden uzun zaman geçmiş akülerin boşalmış olma riski de vardır. Sürüş konforuna etki edecek problemlerden de bahsedebilir. İlk etapta belli olmayan bu sorunlar uzun vadeli kullanımda sıkıntı yaratacaktır.

Akü Raf Ömrü Ne Kadardır?

Hangi koşullarda saklandıkları raf ömürlerinde etkilidir. Bu nedenle depolama şartları oldukça önemlidir. Depolama alanının temiz ve kuru bir yer olması mühimdir. Genel olarak ortam sıcaklığının 25 derece olmalıdır. Raf ömürleri genellikle altı ay civarında seyreder. Fakat daha uzun süreli depolamalar söz konusu olursa sıcaklık derecesine daha çok özen gösterilmesi gerekiyor.

Sıcaklığın artış göstermesi kimyasal tepkimeler üzerinde hızlandırıcı etki yapacaktır. Bu da akülerin kendi kendine deşarj olmasını tetikleyebilir. Her on derece sıcaklık artışı deşarjı da iki kat arttıracaktır. Düşük sıcaklıklardaki koşullar da bu risk azalmaktadır. Bu da raf ömrünün uzaması anlamına gelmektedir. Doğrudan güneş almayacak şekilde serin bir yerde tutulması da raf ömrünü arttıracaktır.

Beklemelerde şarjın dolu olmasına da dikkat edilmelidir. Deşarj halindeyken aküleri bekletmek deformasyona uğrayabilmektedir. Sulu tiplerdekilerin konumu düz olması ve üst üste dizilmesi gerekiyorsa aralarına kesinlikle ayrıştırıcı konulmalıdır. Yeni akü alırken teknolojisi, kapasitesi, boyutları ve değerlerine özellikle bakmak lazım gelir. Güvenilir bir marka seçmek de uzun vadede yararlı olacaktır.

blank

Akü Üretim Tarihi Önemi

Akü Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Taşıtlardaki elektrik depolamada görevli olan üniteye akü denilmektedir. Durduğu zaman şarjı azalsa da kullanıldıkça kendini yeniler. Akünün bitmesi ya da arızalanması ciddi bir sorun olacaktır. Buradan kaynaklanan sorunlar genellikle kafa karıştırıcıdır. Tamamen bitmiş olduğu mu yoksa şarjının mı azaldığı konusu merak edilir. Bu sorunların farklı çözümleri vardır.

Merkez ünite olarak da geçen akülerde yaşanan sorunlar çoğunlukla üç türlüdür. Bunlar, bozulma, şarj gereksinimi ve akü bitmesidir. Eğer akü bittiyse bunu anlamının bazı yolları bulunur. Enerji noktası olduğu için eğer bitmişse enerji akışı da olmayacaktır. İki temel belirtiden bunu anlamak mümkündür. Marşa basılsa da araç çalışmayacaktır. Ayrıca ekran ışıkları soluktur veya hiç yanmamaktadır. Bu durumda akü değişimi söz konusu olur.

Araçlarda akü ikaz lambaları da bu noktada sorularınıza yanıt olabilmektedir. Görseli inceleyerek akü durumunu görebilirsiniz. İşaretin arabanın çalıştırılmasından sonra sönmesi beklenir. Eğer işaret sönmemişse akü ile ilgili bir sıkıntıdan şüphelenmek mantıklı olacaktır. Bunu bir uyarı olarak değerlendirmek gerekiyor. Olası sorunlarda yapılması gereken ilk şey şarj durumunun kontrol edilmesi olacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında akü üretim tarihi doğrudan akünüzle ilgili bilgi sahibi olmanızı mümkün kılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.