Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Günlük hayatımızda en çok ihtiyaç duymakta olduğumuz araçlar, ulaşım ihtiyacının karşılanmasında bizlere yardımcı olmaktadır. Artan nüfus ile birlikte ihtiyaçlar da etkisini önemli ölçüde artırmıştır. Yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde, ihtiyaçlara yönelik önemli çözümler üretilmektedir. Araç teknolojileri de bu konuda başı çeker. Dünyanın pek çok noktasında araç kullanımı sıradan bir faaliyet halini almıştır.

Araç kullanımı bir kolaylık olduğu gibi araç bakımının düzenli ve yeterli seviyede gerçekleştirilmesi de bir gereksinimdir. Bu gereksinim düzenli ve gerek duyulduğu zamanlarda yapılmadığı durumlarda bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır? Araştırması yapan kimselerde aracında yaşanan olumsuz gelişme için çözüm yolu aradığı anlaşılmaktadır.

Araç kullanıcıları araçları için gerekli kontrolleri ve bakımları uyguladıktan sonra ancak yolculuğa devam etmelidir. Aksi taktirde yolda kalma ve daha büyük sorunlarla karşılaşma kaçınılmaz hale gelebilir.

Yağ Pompası Arızasının Belirtileri Nelerdir?

Araçta bulunan silindir kapağı ile pistonlardan kartel bölümüne doğru süzülmekte olan yağın, belli seviye basınç uygulanarak tekrar motor üst kapağına iletilmesini sağlayan sisteme, yağ pompası adı verilir. Araçta olmazsa olmaz, öneme ve gerekliliğe sahiptir. Yağsız çalışma yapan motor kısa zamanda çok büyük arızalara yol açmaktadır.

Yağ pompası arızalanması durumunda, tüm yağ kartel bölmesinde toplanacak ve motor adeta yağsız kalacaktır. Aracın bu şekilde kısa bir sürede olsa da çalışmaya devam etmesi halinde ise, birçok motor aksamı aşırı sürtünmeden kaynaklı olarak aşınacak ve artık kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle araç sahipleri açısından yağ pompası arızası  bir anlamda araç için hayati öneme sahiptir.

blank

Arabanızın yağ pompası arızası olduğunu tespit etmek artık çok kolay.

Yağ Pompası Arızasını Belli Eden Durumlar Nelerdir?

Otomobil içerisinde oldukça kritik bir vazifeyi üstlenen yağ pompasında arıza olduğunun tespiti için, belli göstergeler meydana gelebilir. Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır sorununun cevabının anlaşılabilmesi için öncelikle belirtilerden haberdar olunmalıdır. Buna göre araçta sırası ile görülecek değişiklikler şu şekildedir;

  • Motor yağ seviyesini belirten lambada uyarı ışığı yanar(her araçta bulunmamaktadır),
  • Motor yağı basınç seviyesi ikaz lambasında ışık yanar,
  • Var ise, motor stop ikaz lambası tarafından uyarı verilir,
  • Motordan gelen sesler muhtemelen daha önce araçta hiç duyulmamış sesler olur,
  • Aracın vuruntulu çalışması gözlenir,
  • Motorda sürtünme artacağı için, ısı ve hararet yükselir,
  • Araç performansı ve çekiş kuvvetinde önemli oranda azalma meydana gelir,

Bu şekilde çalışmanın sürdürülmesi halinde, araç kendiliğinden çalışmayı durdurur ve bir daha da çalışmaz. Bu durumda motorun tamamının ya da büyük bir kısmının hasar alması sonucu ile karşı karşıya kalınır.

Yukarıda sayılan belirtiler bir anlamda araç sahipleri için yağ pompası sorusunun da bir cevabı niteliğindedir. Bahsedildiği şekilde görülen problemler sonrasında aracın, yağ pompasında arıza olması muhtemeldir. Motorun komple arızası sonucuna kadar uzayacak problemler zinciri ile karşılaşmamak için araç sahipleri, belirtilen durumlar sonrasında derhal müdahale etmelidir.

blank

Araçlarda bulunan yağın ve yağ pompasının önemi

Belirtilen Semboller Yandığında Ne Yapılmalıdır?

Araçlarda yağ pompası arızası konusu önemli göstergeler sonrasında adeta kendisini ele vermektedir. Belirtilen sorunlardan en az hasarla ya da hasarsız çıkabilmek için belli önlemlerin alınması gereklidir. Ancak unutulmamalıdır ki, yağ pompası arızası için son dereceye gelindi ise, aracı çalışır durumda olduğu tek bir an bile büyük risk oluşturur.

Yağ pompası arızasının öğrenilmesinden sonra servise araçla gidildiği durumların büyük çoğunluğu motor tüketme ile karşılaşır. Nitekim yağsız kalan motor parçaları yüksek hızda sürtündükleri için kısa sürede aşınarak devre dışı kalır. Ayrıca araç çalışması sırasında motor haznesi yüksek sıcaklıkla çalışmasına devam eder. Bu durumda da ustanın kontrolüne kadar araç çalıştırılmamalıdır.

Bu yazımızda yağ pompası arızası belirtilerini sizlerle paylaştık, bu belirtiler sizlerin aracınızda var ise hemen aracınızı oto servise göstermeniz gerektiğini belirtmek isteriz.

Otomobillerde Travers Nedir ?

Yorumlar

  1. blank Bilal çakır dedi ki:

    Yaklaşık 1 aydır aracım arızalı yağ pompasından şüpheleniyorum.

  2. blank Mehmet dedi ki:

    Yağ pompasının civatası sıkılmamış yolda giderken yağ arızası kırmızı yandı ve durmak için frenler bastığımmda frenler sertleşmişti zorla durup stop ettim yağını kontrol ettim yağı vardı çekiciyle tamirciye götürdüm kartelden yağ pompasını söktüklerinde civatası sıkılmamış olduğunu gördüler o yüzden yağ pompası durmuş egzoz eksantriği kırılmış yatak sarmış buji yerlerinde çatlak meydana gelmiş motoru yapan ustanın hatası nedeniyle